Tuesday, 10 January 2012

Zaman Sekolah Berlalu

Assalamualaikum ya sodiqi!
maknanya Selamat sejahtera wahai kawan2 ku...
Kaifa Halukum? siapa pandai jawab la! hahaha..k, tak lawak.

buddies forever!
*sob...sob..sob* dah lama blog ni tak terupdate, dibiarkan malah sengsara. Oh~ tak ada siapa yang peduli makan minum, pakai cik blog ni. Almaklumlah.. ZAMAN SEKOLAH DAH BERLALU
Kami kini dah berusia 18 tahun! ya! tak dapat disangkal lagi ye anak2... kalau time2 macam ni jam 8:25 am kitaorang sedang fokus sambil mata pandang dekat luar. Jakun tengok orang, tengok kucing. Bila cikgu tegur, zuuup! cepat je kepala pandang depan balik. Konon2 nak cover..
Kalau tima tak ada cikgu, sorang jadi tekong gosip. Mula2 dua orang jadi pengikut, last2 semua pakat tarik kerusi jadi ahli jemaah mesyuarat tingkap pulak.
"Leka, Syiqah lepas ni nak copy korang punya!". "Tasya, lepas ko sape? Aku nak pinjam nota chemist ko". "Korang2! korang dah siap ke karangan? Tak payah la hantar lagi, aku tertinggal kat rumah la".
Hahahaha! bila diingat balik dialog2 macam ni, rasa lawak sangat. Macam budak2! Rindu betul suasana macam ni. Dekat U nak jumpa macam ni? Oh tidak...tidak.... jauh beza kot.
Muncul je hari cuti sekolah semua pakat2 buat muka duck face. Sebab? Semarak Jaya menanti!! Homework setebal kamus dewan mesti siap bila bukak je sekolah balik. Huh! benci! benci!
Masa ni, kami mula cari mangsa yang terdekat. Satu batch pakat contact kawan2. "Ainun, ko dah siap arab? pinjam". "Ecah, copy Bm ko. Nanti aku bagi balik". "Fiqah, aku datang umah ko petang ni. Nak copy Bi".
hah! macam tu la pe'el kami! pasal copy mengopi ni bagi je kat kitaorang. Kompom setel!
Bila hari bukak sekolah, masing2 jalan laju je ke dewan. Masuk dewan, kumpul satu geng, ambik Semarak Jaya dan... COPY! yeaayyhh! tangan macam bullet train. Lepas satu siap, pass dekat kawan lain, tarik mana2 yang dah siap, copy lagi. Huish..dasat2! nakal betul kan?
Bila pangkat pun dah senior, selisih dengan budak junior semua bagi laluan. nyiahahaha *evil laugh* Jangan cuba2 buat hal eh budak! Kitaorang lagi senior. 
Semua benda kitaorang nak conquer. Tak bagi chance langsung dekat junior2 kemetot. "Biar je...ni tahun last kita".
Macam2 lagi ragam yang kitaorang buat sampai nak haru-biru sekolah tu. Cakap je nama 5 Alfa semua cikgu kenal kitaorang. Kitaorang la konco2 yang memecahkan rekod dan tradisi 5 Alfa yang dianggap selama ni budak nerd, skema 24 jam, senyap, istiqamah, rajin, jalan ayu, jujur. Hakikatnya......Ish..ish..ish.. Tuhan je yang tau! Btw, walaupun kitaorang paling nakal di abad ni tapi result kitaorang masih di ranking teratas dalam tingkatan. Chill la! Darah muda..
 Tapi itu semua dah berlalu. Cuma yang ada...hanya tinggal kenangan yang tak akan pernah lupa dari ingatan. Insyaallah. Semoga calon-calon SPM SMK Jengka Pusat tahun 2011 peroleh keputusan yang cemerlang dan dapat menjayakan visi sekolah "SMKJP NO.1 DI MARAN TAHUN 2012". Amiiinnnnn!

apa perancangan korang lepas ni?

Monday, 27 June 2011

HaRi KoOp

ok...fuhh..bismillah..hari koop menjelma lagi..datangnye stahun skali jek(tu pon kalau skul nak wat hari koop pade tahon tersebot)...
hari koop, memang hari yg sangat best because (lets cekidaut):
1.x blaja!!! ni tipu kalau korang x ske...
2.bleh makan....kpd kaki makan kat skolah (kat dalam alpharizmi pon yg da macam jin ble jmpe mknn pon ade) ni la mase korang nak mlantak spuas2nye...tapi pastikan korang bawak duit scukupnya agar tidak perlulah anda brutang dengan along, angah dan len2...
3.competition...ni la mase kowang sme nak mnunjukkan bakat terpendam, terkunci, terendam mahupon bakat tersimpul mati korang...akan banyak la ptndngn2 pade hari ini (koop nak bagi adiah 2)...try2 la msok untuk mencbe luck..ne tau mng...yang penting enjoy...
4.bleh mengasah bakat meniaga korang....macam tahun ni, klas alpharizmi telah bercadang untuk membuke sbuah gerai menjual....ntah, ade kate nak jual kek, jual air la, jual org pown ade =.="..

yang pastinye hari koop mmng membawa banyak kegembiraan kepada ahli alpharizmi dan seisi smkjp...oleh itu, slalu2 la wat ari koop...3 tahon skali pon bleh..(banyak duit)..ape2 pon, enjoy ari koop yg bakal menjekma rabu ni (29 jun 2011) dan carik keseronokan anda sindri...ENJOY!!! :)...wassalam..

Friday, 24 June 2011

rundingan bermacam cara

seawal jam 720, perhimpunan bermula. (w/pn kbyknnye dtg 5-10 minit kmudian)., hr ni suma beg ringan. knape? x blajarla..=.= hr ni ade satu upacara istimewa..upacara korban lembu....tak.
hr ni skool kmi RUNDING CARA. gapo dio nate runding caro tuu? berdasarkan kamus dewan al-falahunilminalalpharizmi..runding cara bermaksud, hari dmana everybody went mad, students scampering, headbutting the wall, students shrieking and ripping their heads off....not. dlm kata lain, runding cara adalah hr d mana langit kusam, sekusam wajah kami,. *arghh!! ape die runding cara tuuu??!!!*
ok2, ni maksud die yg btol2, runding cara ni, acara yg dbuat khas utk ibu bapa dtg tgok result ank masing2.. mcm report's day lah.. mak bapak beratur pjg2 nk tau mcm mna ank mreka kt skolah, mcm mna prestasi, mningkat ato mnurun..ank die blari2 dlm kelas ke tak..men terjun2 bgunan ke tak..mcm tu lah..,
sesudah subuh lg mak bpak dtg, students kne g jemput mak ayh dorg n bsama2 jumpa ckgu msg2,
bdasarkan pmerhatian:semakin meningkat bilangan merah dlm buku itu, semakin meningkat komen yg dberi.

amidst the chaotic scene in the confined space..(cewaaahh >.<), terdapat la 3 buah booth drpd kolej2 yg dtg mngempen kolej msg2..isi borang dpt maklumat, isi borang, dpt beg. main point: ISI BORANG, DAPAT BEG. yeahh...
wakil2 dr kolej msg2 pn mnerangkn ttg course2, klayakn nk msuk n bla bla bla....lama btol org tu mnerangkn, trima ksh d atas info anda..
sbnarnya, ktorg nk abeskn masa je g isi2 borang tu, borak2 dgn dorg.. sbb ktorg pnye sesi berunding da lama abes, nk balek tak bleh, awal sgt..maka wat tour la dlm dewan, da xde keje, kami pn wat keje.. siapkan omwok lah, omwok 2hr=2mggu.
dan akhirnya, dlm pkul 11 lebeh...kami pn balek...maka, tamatlah cerita utk hari ini...

Thursday, 23 June 2011

seram

hallooooo,,,kpd pare2 pembacer sume2,,
dis time aq nk citer sal spooky story kpd korang sume,,
kitorang nie sume tertanyer,,stat kitorang form 1 smpai skrg, sebelah kelas kitorng der tangga pstu tepi tu der tandas tp yg problem nyer knpe dipagarkan kn plak tmpt tu,,pagar besi plak tu,,bila tnyer cg,,mcm2 citer kitorang dgr,,tp tak tau lh btol k tak pe yg diceritakan tu,,ble cg citer mula lh rse seram sejuk kt kls tu,,tp pe pon,,stkt nie takdek pe2 lagi yg berlaku lh kt kls kitorg ,, antra slh satu mitosnye:
-ada suster ngesot kt tndas blkang tu...suster ngesot tu slalu kejar students, maka dpsglah pagar, bla suster ngesot tu nk kejar plajar lg da xbleh sbb kpala dia tsgkut kt grill tu.
-students zmn dolu kala jdkan tmpt tu sbg lepak port
-ada org mati sbb terjun dr ctu
-ada lukisan berhantu
satu lagi,,kt blkg kls kitorg tu,tmpt kitorang menempek nempek kertas cm der satu pintu tau,,tp dye tutup ngn papan,,kitorng tak tau pon der pe dlm tu,,agak menyeramkan lah jugak,,ye lah tbe jek der pintu blkg tu,,pstu plak g tutup,,klw korang nk tgk,,nie dia,,


adakah mitos2 itu benar? ataupun hanya silingnya runtuh? ataupun tempat pembiakan tikus yg termutasi?? pe kah sebenarnyer disebalik sume nie???

omwek~

hi!kembali bersua!haha..pnh x kowg dpt omwek m'lbihi cuti yg kowg dpt??haaa.tuh yg t'jdik kt kls ALPHARIZMI!!kmi cuti 2 ari jek!tp keje mcm kmi cuti 2 minggu!ace tgk sbjek apa jek yg x bg omwek?? BM da 2 esei! bi 1 esei. kmia da objektif,struktur n esei. fzik nya esei. mth mod pper 2. add mth pper 1.bio spm 2006.arb 2 esei + p'btulan.sej ltihan bab2..byk ag la.adoyai..tp x pa la..ckgu nk kte pndai kn??terima lah n ati yg t'buka.ok??bak kta cjgu suzana msa dpn kte d'beli pd msa skunk..

Saturday, 18 June 2011

result

minggu pertama semester bru ni tlh pn berlalu dgn jayanya..alhamdulillah~ biasanya mggu 1st ni la yg dtakuti kmi smua..sbb pe? bukak2 skola je dpt result pekse..fuhh..kalo bleh suma nk extend cuti dak? nk lari dr result yg dgeruni ramai.
result mid year da dpampangkn d notice board secara rasminya oleh pihak skolah...tahniah kpd anda semua! tahniah kpd cqah yg bjaya mdpt straight a! p/s-she's the brain of the class.
mggu ni bleh dkatekan mggu angkat tgn..agkt tgn utk analisis item, ye la, bru abes exam kan, agkt je la. blaja pn xsgt..*korg sronok la tuh? sengih..sengih..* , then, bincang2 soalan yg ramai salah..bncang pe mslh ktorg dgn certain subjects,selak2 kertas exam,wat pembetulan... -rutin yg sama stp kali lpas exam..

bile da dpt markah masing2..sume muhasabah diri..selak punye selak kertas exam tu smpi lunyei2, xpuas ht kt dri sdri knape xdpt full marks, nape careless..nape xreti lgsung..pastu time selak2 ni mesti akn dga org ckp..."ala!! aku da tande da yg ni!! aku g padam!!'..'ish!! tslh simbol la!! kalo x leh mrkh pnuh ni!'..'seb bek aku hentam betul..'.stuju? stuju?

so apa pun., kmi mgucapkn tahniah kpd mreka yg berjaya..moga tgkatkn lg usaha dlm exam akn dtg..terima kasey!

Sunday, 12 June 2011

kembali ke sekolah

setelah lbeh kurg 2mggu bercuti, kini tiba masanya kite kembali ke sekulah~ ayuh! kembali ke sekulah!! =.=
sepanjang 2 minggu ni mesti kawan2 byk buat aktiviti kan? korg g mana? holiday? family day? atau habiskn day2 kt umah jer? bg kami, 6 hari pertama cuti ni kami ada educational camp kt skolah. kem ni khusus utk mreka2 yg nk amek exam besa jer,pmr,spm n stpm. drpd kem ni, byk tips2 jwb soaln2 yg kmi dpt.. personally, dr kem ni, bru aku tau cmne nk jwb esei arab..rupanye jnji tulis sajaa~ dr kem ni jugak, rsenye hbungan antra members klas ni mkin btmbh rapat, xkurg jgak dgn rakan2 se-form., sronot la jugak, walaupun kbykn masa cramah tu kami menunduk berzikir..*tangan ke dada, mata ke atas,hdung kembang sket*

then hari2 slebihnya tu kmi menghabiskan masa bsama fmly dan SEMARAK JAYA terchenta., muuuaaah!
so, hari esok da nk stat sesi baru, aku tau2, awal2 pg sok dkt dewan mesti riuh punyela..'

peah: eh2, kau g mana cuti tu?
jijah: wei! ko da siap semarak?? bg aku copy!
tijah: ish kau ni! senyap sket! ckgu kt dpn tu!!
kasidah: ehhh,,,kau tau tak...pakwe die tu kan.,..
siti: ko tgok x citer tu hr tu? fulamak lah hero dier..cair!!!
rara: wey!! sdehnye aku xdpt g fanmeet tu!! huwaaaa!!!

*nama2 d atas tiada kaitan antara yg hdup ataupn yg mati-sekian*

begitulah kebiasaannya d pg buka cuti skolah d skolah kami,,,, byk btol story yg nk d share kn..hmmm...
aha~ dan tak lupe juga sesi check check check it out the semarak jaya~ ngahaha! get ready la sape yg tak siap tuuuu...*eh,mcm aku je tu?* tidaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkk!!!