Monday, 27 June 2011

HaRi KoOp

ok...fuhh..bismillah..hari koop menjelma lagi..datangnye stahun skali jek(tu pon kalau skul nak wat hari koop pade tahon tersebot)...
hari koop, memang hari yg sangat best because (lets cekidaut):
1.x blaja!!! ni tipu kalau korang x ske...
2.bleh makan....kpd kaki makan kat skolah (kat dalam alpharizmi pon yg da macam jin ble jmpe mknn pon ade) ni la mase korang nak mlantak spuas2nye...tapi pastikan korang bawak duit scukupnya agar tidak perlulah anda brutang dengan along, angah dan len2...
3.competition...ni la mase kowang sme nak mnunjukkan bakat terpendam, terkunci, terendam mahupon bakat tersimpul mati korang...akan banyak la ptndngn2 pade hari ini (koop nak bagi adiah 2)...try2 la msok untuk mencbe luck..ne tau mng...yang penting enjoy...
4.bleh mengasah bakat meniaga korang....macam tahun ni, klas alpharizmi telah bercadang untuk membuke sbuah gerai menjual....ntah, ade kate nak jual kek, jual air la, jual org pown ade =.="..

yang pastinye hari koop mmng membawa banyak kegembiraan kepada ahli alpharizmi dan seisi smkjp...oleh itu, slalu2 la wat ari koop...3 tahon skali pon bleh..(banyak duit)..ape2 pon, enjoy ari koop yg bakal menjekma rabu ni (29 jun 2011) dan carik keseronokan anda sindri...ENJOY!!! :)...wassalam..

Friday, 24 June 2011

rundingan bermacam cara

seawal jam 720, perhimpunan bermula. (w/pn kbyknnye dtg 5-10 minit kmudian)., hr ni suma beg ringan. knape? x blajarla..=.= hr ni ade satu upacara istimewa..upacara korban lembu....tak.
hr ni skool kmi RUNDING CARA. gapo dio nate runding caro tuu? berdasarkan kamus dewan al-falahunilminalalpharizmi..runding cara bermaksud, hari dmana everybody went mad, students scampering, headbutting the wall, students shrieking and ripping their heads off....not. dlm kata lain, runding cara adalah hr d mana langit kusam, sekusam wajah kami,. *arghh!! ape die runding cara tuuu??!!!*
ok2, ni maksud die yg btol2, runding cara ni, acara yg dbuat khas utk ibu bapa dtg tgok result ank masing2.. mcm report's day lah.. mak bapak beratur pjg2 nk tau mcm mna ank mreka kt skolah, mcm mna prestasi, mningkat ato mnurun..ank die blari2 dlm kelas ke tak..men terjun2 bgunan ke tak..mcm tu lah..,
sesudah subuh lg mak bpak dtg, students kne g jemput mak ayh dorg n bsama2 jumpa ckgu msg2,
bdasarkan pmerhatian:semakin meningkat bilangan merah dlm buku itu, semakin meningkat komen yg dberi.

amidst the chaotic scene in the confined space..(cewaaahh >.<), terdapat la 3 buah booth drpd kolej2 yg dtg mngempen kolej msg2..isi borang dpt maklumat, isi borang, dpt beg. main point: ISI BORANG, DAPAT BEG. yeahh...
wakil2 dr kolej msg2 pn mnerangkn ttg course2, klayakn nk msuk n bla bla bla....lama btol org tu mnerangkn, trima ksh d atas info anda..
sbnarnya, ktorg nk abeskn masa je g isi2 borang tu, borak2 dgn dorg.. sbb ktorg pnye sesi berunding da lama abes, nk balek tak bleh, awal sgt..maka wat tour la dlm dewan, da xde keje, kami pn wat keje.. siapkan omwok lah, omwok 2hr=2mggu.
dan akhirnya, dlm pkul 11 lebeh...kami pn balek...maka, tamatlah cerita utk hari ini...

Thursday, 23 June 2011

seram

hallooooo,,,kpd pare2 pembacer sume2,,
dis time aq nk citer sal spooky story kpd korang sume,,
kitorang nie sume tertanyer,,stat kitorang form 1 smpai skrg, sebelah kelas kitorng der tangga pstu tepi tu der tandas tp yg problem nyer knpe dipagarkan kn plak tmpt tu,,pagar besi plak tu,,bila tnyer cg,,mcm2 citer kitorang dgr,,tp tak tau lh btol k tak pe yg diceritakan tu,,ble cg citer mula lh rse seram sejuk kt kls tu,,tp pe pon,,stkt nie takdek pe2 lagi yg berlaku lh kt kls kitorg ,, antra slh satu mitosnye:
-ada suster ngesot kt tndas blkang tu...suster ngesot tu slalu kejar students, maka dpsglah pagar, bla suster ngesot tu nk kejar plajar lg da xbleh sbb kpala dia tsgkut kt grill tu.
-students zmn dolu kala jdkan tmpt tu sbg lepak port
-ada org mati sbb terjun dr ctu
-ada lukisan berhantu
satu lagi,,kt blkg kls kitorg tu,tmpt kitorang menempek nempek kertas cm der satu pintu tau,,tp dye tutup ngn papan,,kitorng tak tau pon der pe dlm tu,,agak menyeramkan lah jugak,,ye lah tbe jek der pintu blkg tu,,pstu plak g tutup,,klw korang nk tgk,,nie dia,,


adakah mitos2 itu benar? ataupun hanya silingnya runtuh? ataupun tempat pembiakan tikus yg termutasi?? pe kah sebenarnyer disebalik sume nie???

omwek~

hi!kembali bersua!haha..pnh x kowg dpt omwek m'lbihi cuti yg kowg dpt??haaa.tuh yg t'jdik kt kls ALPHARIZMI!!kmi cuti 2 ari jek!tp keje mcm kmi cuti 2 minggu!ace tgk sbjek apa jek yg x bg omwek?? BM da 2 esei! bi 1 esei. kmia da objektif,struktur n esei. fzik nya esei. mth mod pper 2. add mth pper 1.bio spm 2006.arb 2 esei + p'btulan.sej ltihan bab2..byk ag la.adoyai..tp x pa la..ckgu nk kte pndai kn??terima lah n ati yg t'buka.ok??bak kta cjgu suzana msa dpn kte d'beli pd msa skunk..

Saturday, 18 June 2011

result

minggu pertama semester bru ni tlh pn berlalu dgn jayanya..alhamdulillah~ biasanya mggu 1st ni la yg dtakuti kmi smua..sbb pe? bukak2 skola je dpt result pekse..fuhh..kalo bleh suma nk extend cuti dak? nk lari dr result yg dgeruni ramai.
result mid year da dpampangkn d notice board secara rasminya oleh pihak skolah...tahniah kpd anda semua! tahniah kpd cqah yg bjaya mdpt straight a! p/s-she's the brain of the class.
mggu ni bleh dkatekan mggu angkat tgn..agkt tgn utk analisis item, ye la, bru abes exam kan, agkt je la. blaja pn xsgt..*korg sronok la tuh? sengih..sengih..* , then, bincang2 soalan yg ramai salah..bncang pe mslh ktorg dgn certain subjects,selak2 kertas exam,wat pembetulan... -rutin yg sama stp kali lpas exam..

bile da dpt markah masing2..sume muhasabah diri..selak punye selak kertas exam tu smpi lunyei2, xpuas ht kt dri sdri knape xdpt full marks, nape careless..nape xreti lgsung..pastu time selak2 ni mesti akn dga org ckp..."ala!! aku da tande da yg ni!! aku g padam!!'..'ish!! tslh simbol la!! kalo x leh mrkh pnuh ni!'..'seb bek aku hentam betul..'.stuju? stuju?

so apa pun., kmi mgucapkn tahniah kpd mreka yg berjaya..moga tgkatkn lg usaha dlm exam akn dtg..terima kasey!

Sunday, 12 June 2011

kembali ke sekolah

setelah lbeh kurg 2mggu bercuti, kini tiba masanya kite kembali ke sekulah~ ayuh! kembali ke sekulah!! =.=
sepanjang 2 minggu ni mesti kawan2 byk buat aktiviti kan? korg g mana? holiday? family day? atau habiskn day2 kt umah jer? bg kami, 6 hari pertama cuti ni kami ada educational camp kt skolah. kem ni khusus utk mreka2 yg nk amek exam besa jer,pmr,spm n stpm. drpd kem ni, byk tips2 jwb soaln2 yg kmi dpt.. personally, dr kem ni, bru aku tau cmne nk jwb esei arab..rupanye jnji tulis sajaa~ dr kem ni jugak, rsenye hbungan antra members klas ni mkin btmbh rapat, xkurg jgak dgn rakan2 se-form., sronot la jugak, walaupun kbykn masa cramah tu kami menunduk berzikir..*tangan ke dada, mata ke atas,hdung kembang sket*

then hari2 slebihnya tu kmi menghabiskan masa bsama fmly dan SEMARAK JAYA terchenta., muuuaaah!
so, hari esok da nk stat sesi baru, aku tau2, awal2 pg sok dkt dewan mesti riuh punyela..'

peah: eh2, kau g mana cuti tu?
jijah: wei! ko da siap semarak?? bg aku copy!
tijah: ish kau ni! senyap sket! ckgu kt dpn tu!!
kasidah: ehhh,,,kau tau tak...pakwe die tu kan.,..
siti: ko tgok x citer tu hr tu? fulamak lah hero dier..cair!!!
rara: wey!! sdehnye aku xdpt g fanmeet tu!! huwaaaa!!!

*nama2 d atas tiada kaitan antara yg hdup ataupn yg mati-sekian*

begitulah kebiasaannya d pg buka cuti skolah d skolah kami,,,, byk btol story yg nk d share kn..hmmm...
aha~ dan tak lupe juga sesi check check check it out the semarak jaya~ ngahaha! get ready la sape yg tak siap tuuuu...*eh,mcm aku je tu?* tidaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkk!!!

Monday, 6 June 2011

karier?

salam sejahtera~ post kali ni aku nk berbicara psl kerjaya.yep., skang ni mesti korg sume da ade matlamat masing2 kan? mesti korg da simpan cita2 yg hebat? ye la, kan da nk spm, mesti suma xsbr2 da nk msuk U nih.
bdsarkan kes aku., cita2 aku ni dr kecik asyik berubah2..thun ni aku nk jd polis, thn dpan aku nk jd nurse, thn lusa aku nak jadi......ha, besela tu, kanak2 ribena kan, mudah sgt tpngaruh dgn mubi2 tuh...tp skang aku da ade cita2 tetap., tak berubah la kot..KOT...insyaallah tak...
bgusla kpd mreka2 yg da mnyimpan cta2.. yg xplak.. jgn la korg kate 'cita2 saye bergantung kpd result spm saye,sekian' adooyaaaiii...

hurmm..bila di-interbiu sorg2 ahli kelas ni., mmg cita2 yg biasa kdengaran,spt: engineer ,arkitek,doktor,pharmacist, lecturer,guru.,bla3 ..
tp tahukah korg? btapa baaaaaaaaaaaaaaanyak lg karier kt lua sana? even dduk ngadap dpan comp pn leh jd satu kerjaya? otak kita ni da dkongkong dgn kerjaya2 yg terlalu biasa ddengar, ye, mcm yg aku ckp td,doktor,engineer,tralalala~~ bg korg yg ckup pakej resultnye maybe no hal la nk jd seperti yg dnyatakn d atas, tp bg yg kureng? mcm mane plak? x perlu risau...baaaaanyak lg bidang len,cth, chef., designer, on9 bisnes..ok wat? x perlu la kte kongkong pmikiran kta dan hanya nampak kerjaya2 tlah dsogok2 ke dlm minda kta, ambil cth., kte nk msuk bdang medic..x smestinya medic tu doktor..pakar bius, xray, dentist., byk lg yg tlibat dgn medic. engineering plak, ade chem engneerg, civil, computer..byk lg lah.. kta je yg xnmpk sbnanye..tourism n management, multimedia, animation, masscomm..bla3... kte just kene pndai cr pluang dan muhasabah sejenak..ape yg kte suka n ape yg kte leh bawak sbnanye...
hmm..ha! tajaan, ye ckp psl tajaan, berbondong2 je tajaan kt luar sana tu,, tp aku rasa otak ktorg ni dsogok dgn jpa,mara,jpa,mara jer. dua2 ni mmg bgus, tp aku cuma nk suh korg luaskn lg skop korg tu.. sime darby, petronas,even kfc pn ade bg scholer.. kalo korg rjin, leh crik2 kt tenet tuh..kadang2 ade countries yg bg scholer utk student yg bminat...
crila bdang2 yg bakal menjamin kerjaya korg 10thn lg...agar kta tidak menganggur d kemudian hari...

with this, i end my speech today...muaaahh! tenkiu please come again...

Saturday, 4 June 2011

best friend..

selama kita berkawan..mcm2 perkara da blaku., pahit manis kita kongsi bsama., sgala suka dan duka, sgala bekalan makanan mahupun bekalan pen serta bekalan duit syiling yang kita kongsikan sgt bermakna...tambahan lg bekalan bateri kamera yg dhabiskn utk snap2 gmbar kta shj.. terima kasih tak terhingga,, d saat memerlukan, korg back up, d saat ksunyian, korg dtg meriuhkan suasana.,..kalau sorg ahli x ckup, mesti rasa kehilangan yg besar dlm klas tu,.utk menghargai hubungan persahabatan kta slama ni....aku dedikasikan lagu ni utk korg smua.. terimalah....music,cue!

Friday, 3 June 2011

salam alaik~

assalamualaikum,,kepada para pembaca,,
aq nak story sikit bout our class..

dalam kelas kitorang major interested korea,,tapi der lah jugak yg tak berminat,,tapi selalunyer kalau dah termasok dalam geng kitorang nie,,der lah jugak yg terlekat ngan kpop,,ader jugak yg mmg giler2 punyer fan..
Dalam kalangan kitorang nie der artis yg kitorng minat like shinee,super junior, ft island, snsd, BEG,,cam2 ag,,tp der jugak yg juz minat gtu2 jek or suka dengar lagu dye jek,,
kalau macam der yg latest2 pasal story k lagu,variety show k,,dak nie punyer kje,MARYAM nie lah yg selalunyer mendownlod coz dalam kelas kitorng der yang stay kat hostel..maklomlh dak2 hostel tak dapat tgk tv(KBS), so nak tengok punyer pasal terpaksa lah downlod..
mesti kat sekolah, dalam kelas korang mesti der yg minat gler kpop kan? kan? kan?

sampai sini jek story pasal kelas kitorang,,
nanti kalau der story lagi, kami share kn bersama,,,


Wednesday, 1 June 2011

our baju

salam kepada semua yang melawat dan membaca blog nie. Kami baru jek buat blog nie. Disebabkan kami semua nie satu kelas since form 4,,nama kelas kitaorg pon agak unik,so kitorg decided nak buat baju. dah lama dh kitorng plan tapi tak terbuat buat. Aq salah seorang diarah kan untuk mencari kedai untuk buat baju kitaorg. pernah sekali dak kelas kitorg,MARYAM. Dia hantar lah sample design nie kat satu kedai, sampai ke sudah kitorg tunggu lama giler, agaknya dalam sebulan gitu huh. Kata nak call or hantar email, takdek pon. CUEHHH!! Last skali cancell kan ajek ngan kedai tu. Bapok lama nyer. Baju nie di design kan oleh budak kelas kitaorg, namanya HANIF. Smat giler,,kalau korang tengok mesti terpegun,,cehwahhh,,dia suka giler melukis. inilah hasil lukisannya untuk diletakkan kat baju kitorg..



about us

assalamualaikum~ di sini saya ingin menceritakan serba sedikit tentang kelas kami...(npe terskema plak nihh)., 1st skali, klas kami terdiri drpd 17 puteri2 yg cantik molek(ahaks~) bsama 3 org jejaka yg shy2 cat gtu..(calon2 suami mithali),x seimbang lgsung ratio nyer..tp xpelah kmi hepi just the way it is~ kelas ni mengambil sume subjek sains: fizik, kimia, bio dan addmath, subjek2 teras: bm,bi,sejarah,mmode.. tp tp! ade yg special kes ambil syariah+pqs+arab, ade jugak yg ambil PAI+arab, ade jugak yg ambil geog n ade jugak yg ambil 9 subjek jer.

bermacam asam ragam di klas ni, ade yg neutral,hyper,active,passive,crazy,no-effect type, invisible(?) type pn ader~
our homeroom teacher pn brutal orgnye,sporting gtu~


itu je kot utk post kli ni~ more to come! tata~ ma'assalamah~ilal liqa'..

alpharizmi official blog~

welcome to the crazy life of alpharizmi~hallo der! this is the official blog of alpharizmi.,apekah itu alpharizmi? cheq habaq mai~ alpharizmi is a combination of two words: alpha & al-khawarizmi., mcm mne bleh jd mcm tu? cmni cte die, sjak dr dulu skolah aku guna nama2 sains utk upper form, n aku dlm klas ALPHA. so berpuluh2 thun kmudian,(yakni thun lepas), pihak skulah mgambil kputusan nk tuka nama guna nama tokoh2 islam,. n klas kmi dpt alkhawarizmi. memandangkan otak bdak2 klas ni terlampau kreatif, maka terciptalah satu nama baru= ALPHARIZMI.,so, smpai skang ktorg brand klas ktorg alpharizmi, nape? bez ape bunyinye~ hahaa~~maka, kesekianlah alkisah~~

please enjoy our blog...cheers~

*guna ice blend pn bleh kot*